Muuttuvat diasporat ja kansat. Etnografinen tutkimus afrikkalaisten diasporasta museoissa ja näyttelyissä eri maissa. Rahoittaja Suomen akatemia, 2015-2020.
Hankkeessa tutkittiin globaalia afrikkalaisten diasporaa sekä diasporayhteisöjä ja kulttuureja paikallisesti eri maissa: niiden asemaa, muotoutumista, diasporayhteisöissä tapahtuvia muutoksia sekä niiden keskinäisiä eroja ja niitä yhdistäviä tekijöitä. Hyödynsin laajaa, eri puolilta maailmaa koottua tutkimusaineistoani myös tutkiakseni afrikkalaisten/mustien diasporatutkimuksen (African/Black diaspora studies) sovellettavuutta tutkittaessa erilaisia ja nopeasti muuttuvia yhteisöjä ja yhteiskuntia. Tutkimus tuo näkyviin myös miten diasporayhteisöt Euroopassa ovat muuttaneet yhteiskuntia ja kulttuureita. Lue lisää tästä projektista sen englanninkielisiltä sivuilta.
Kenttätyö eri maissa museoissa ja diasporayhteisöjen parissa, netti- ja muilla aineistoilla täydennettynä, mahdollistaa diasporayhteisöjen aseman, paikallisten erityispiirteiden ja yhteisöjen monimuotoisuuden tutkimisen. Museoissa ja näyttelyissä tuotettu aineisto tuo esiin myös diasporakulttuurien nopeaa globaalia kiertoa ja kertoo siitä, mitä ihmiset pitävät tärkeänä kertoa yhteisöistään ja asemastaan ja miten he haluavat sen tehdä.
Hankkeeni kumppanit ovat pääosin ulkomaisia tutkjoita, taiteilijoita, aktivisteja ja museoalan ammattilaisia. Suomalaisista museoista tärkeimmät kumppanit ovat Työväenmuseo Werstas Tampereella sekä Helinä Rautavaaran museo Espoossa. Projekissa ovat minun lisäkseni työskenneleet palkattuina tutkijoina tai tutkimusavustajina seuraavat henkilöt: Wisam Elfadl, Elina Seye, Liban Sheikh, Kristiina Poola, Warda Ahmed, Sanna Poelman, Jenni Nurmenniemi, Minna Leinonen, Janina Pankko ja Carol Dixon.